miercuri, 22 martie 2017

Şatra Benz, vloggerii și Digi24

 România nu e un stat democrat. Indiferent de regimul politic, mentalitatea românească nu este pregătită pentru capitalism şi generarea de profit. În România, încă scuipăm şi lovim în ideea de "capital străin", acuzând şi blestemând haotic că nu susţinem brandul românesc. Asta în condiţiile în care, în afară de Bitdefender şi RCS&RDS, nu există brand românesc de succes internațional. 
  
 România nu e pregătită să accepte capitalismul și generarea de profit ca fiind cea mai importantă trăsătură a celulei societății. Încă nu am înțeles că NU e o rușine să ai bani, să vrei bani, să deprinzi o serie de skilluri care să te ajute să generezi profit, la un nivel care să îți satisfacă nevoile și dorințele. 
 
 Dincolo de ideile că suntem discriminați, furați, victimele unei conspirații, fiecare dintre noi are șansa să facă bani dacă vrea cu adevărat asta. Tot ce trebuie este să alegi direcția în care vrei să te dezvolți, să îți dezvolți niște skilluri și să găsești un public sau o organizație care are deja publicul și care ar da bani pentru skillurile tale. Fie că vorbim de a găsi un job sau de dezvoltarea ca freelancer sau chiar intreprinzător, trebuie să știi să miști ceva, de preferință să fii cel puțin bun în domeniul ăla, ca să devii vandabil. Pentru că despre asta e vorba.

 Ei bine, există o serie de oameni ai dracului de înjurați pe plaiuri mioritice. Nu vorbesc de interlopi, de afaceriști care sug bugetul de stat și de politicienii care le oferă un cadru legal pentru asta. În privința asta, suntem extrem de resemnați și de străvezii. Noi, ca nație, suntem extrem de supărați pe ce nu e în conformitate cu tradițiile noastre, cu adevărurile cărora, din ignoranță, le-am acordat statutul de adevăruri generale. Prin urmare, suntem paradoxul ''inculții supărați pe incultură'', ''naționaliștii care nu își promovează țara'', ''experții fără calificări''. Și ne supără mult niște indivizi care sunt ''altfel'' decât credem noi că e ''corect''. 

 Primul exemplu pe care îl am în minte sunt cei de la Șatra Benz. Admit că singura dată când i-am ascultat a fost pe piesa ''Cum o dau'', cu Haarp Cord, Chimie și Shift. Plus acum, ca să știu despre ce să scriu. Da, oamenii clar promovează Neo Manelismul românesc. Și spun ''Neo'' pentru că nu e manelismul de acum 10-15 ani, a lui Guță. E un manelism modern, a lui Dani Mocanu. Off topic: Nu e Șatra Benz miezul ''manelelor răpăite'', înaintea lor cu mult a existat o trupă, Gashka, ăia au activat în hip-hop la finele '90-cilor, colaborând și cu maneliști (gen Copilu' Minune) și cu rapperi (gen Baxter sau Royala Mare). Dar Șatra Benz sunt ceva ''de ultimă generație''. Ca ținute și versuri, se aseamănă cu Șușanu și restul celor care ''repuie'' pe manele. Succesul lor se bazează, probabil în mare parte, pe reticența unora de a admite că le place ''manelismul'', așa că îl consumă acum sub o formă ceva mai ''cosmetizată''.  Pe scurt, nu îmi plac, nu mă amuză, mă simt depășit ca și gusturi de ce prestează ei. Dar îi înțeleg și le înțeleg necesitatea.

 Puștimea îi place! Puștimea le vine la concert. Băieții ăștia, cu trăsăturile lor extrem de penibile și ținutele ce, pe vremea mea, păreau de desene animate  fac profit. Copii de 16-17-20 de ani plătesc bilete la intrare. Fac consumație la bar. Pe scurt, produc bani atât pentru trupă, cât și pentru club. Există o mențiune în codul fiscal care spune că se plătesc taxe și impozite și pentru astfel de manifestări. Plata acestor taxe, duce ulterior la bani în bugetul statului, care, în teorie, ar trebui să contribuie la construcția de școli, spre exemplu. Sau pentru restaurarea unui ateneu. Enescu nu prea mai ''vinde''. Șatra Benz sau Florin Salam...da! Am mai mare nevoie de niște maneliști impozitabili, care produc bani pentru bugetul de stat decât o capodoperă ignorată. Și da, susțin suportul oferit artei. Dar nu e ca și cum, peste noapte, dacă ar dispărea manelele s-ar întoarce tinerii cu ochii spre Mozart. Ar găsi altceva. Arta trebuie susținută de adevărații iubitori. Cu bani, da. Exact! Tot cu bani. Deci da, din punctul ăsta de vedere, Șatra Benz impozitată e mai importantă decât cel mai bun poet ignorat de toată lumea. Tocmai pentru îmbunătățirea condițiilor din spitale pe care o asigură plata impozitelor. Și nu că mi-ar păsa mie, eu am asigurare privată de sănătate, când am nevoie, merg la privat. Dar nu toată lumea are. 

 Al doilea exemplu sunt vloggerii. A fost un scandal când o tanti de la Digi24 s-a luat de Shelly și de Ilie. De Ilie habar n-am nimic, știu că e moldovean și că postează chestii banale. De celălalt știu că e tipologia de băiat pe care mereu am detestat-o, efemizat ca trăsături, cu o oarecare notă de aroganță pe care nu o prea tolerez și destul de ''copil-de-bani-gata''. Dar cu toate astea, băieții ăștia doi sunt suficient de inteligenți sau au destul fler încât să aibă mulți subscriberi. Ilie are 1 milion. Shelly vreo 600 000. Cu toate astea, o doamnă jurnalist s-a găsit în prime time să zică de ei că ''nu fac nimic''. Da, e drept, nu fac ei prea mare lucru. Ba poate chiar stau degeaba. Dar sunt atât de buni la asta, încât 1 milion de oameni vor să îi privească făcând asta. Pot paria că sunt producții de la Digi24 are nu au 1 milion de telespectatori nici în cele mai bune zile ale lor. Așadar, dacă ai niște indivizi care ''nu fac nimic'', de ce simți nevoia să îi menționezi? Da, stau degeaba, dar stau degeaba pe banii lor sau ai părinților lor. Cei din instituțiile publice, nu. Ei stau degeaba pe bani publici. De asta puștii ăștia sunt mai utili ca TVR: ei ''nu fac nimic'' pe banii lor, TVR ''nu face nimic'' pe banii mei.

 Nu contest, poate cei 1 milion de abonați ai lui Ilie ar fi mai câștigați dacă ar citi un manual de marketing sau de filosofie. Dar dacă oamenii nu sunt atrași de asta, ce le poți face? Să îi consideri mai proști că tu știi ce zicea Țuțea, iar ei nu? Păi...nu prea le pasă de Țuțea și sincer...sunt rare ocaziile în care am auzit că un citat din Țuțea te-a ajutat să faci un ban (nu că Ilie te-ar ajuta). Pasiunile și gusturile NU fac diferența în societatea actuală. E mai util un neurochirurg care ascultă manele decât un șomer care stă cu cartea de Istorie a Religiilor în mână toată ziua. 

 Educația și gusturile contează doar la nivel de anturare. Dacă nu îți plac punkerii, nu vei avea prietenii cu ei. Dar dacă un punker e un avocat al dracului de bun, va continua să profeseze și să facă bani, chiar dacă ție nu îți place asta. Dacă ești iubitor de cultură, de artă, de dezvoltare personală, fă asta! Caută oameni care au același hobby ca tine și faceți asta în grup. Dar să nu îți imaginezi că asta ar trebui să facă toți. Nu, nu! Există riscul să fii grav în minoritate. Aia e! Nu e treaba nimănui ce hobby ai tu, decât dacă vrea să fiți prieteni. Nu îi plac hobby-urile tale, nu va fi prieten cu tine. Dar pasiunile tale vor continua să existe, chiar dacă vei fi singurul adept al acelor pasiuni. Acceptă că azi contează profitul și că unii știu să îl genereze, alții nu. Acceptă că ce oferi tu poate e mai calitativ, dar nu e căutat. Acceptă că tu poate oferi mere verzi, dar lumea preferă chipsuri, Acceptă că poate tu vinzi apă de izvor, dar lumea preferă Coca-Cola. Poate e o masă de oameni manipulați, poate ignoranți...dar clar este că cine are masa de partea lui este cel care contează cu adevărat, mai ales dacă generează profit în capitalism. 

Pace-n sine! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu