luni, 30 mai 2016

Fram, ursul polar și Hexi Pharma

 Trec zile, săptămâni, vor trece luni de la scandalul Hexi Pharma și, la fel ca și în cazul Colectiv, nu vom înțelege nimic din asta. Încă nu știm să definim ce a fost acolo. Ce reprezintă Hexi Pharma? Ei bine, dacă aș fi din nou la școală și un profesor m-ar întreba asta sau dacă m-ar opri un copil pe stradă să mă întrebe ce reprezintă, răspunsul meu ar fi același: rezultatele forțării lucrurilor, a ''lasă că merge'', ''mai vedem pe parcurs'' și ''ce s-o întâmpla?''.


 Mai are cineva impresia că doar cei de la Hexi Pharma și-au diluat produsele? Sunt gata să pariez că dacă vom face cercetări amănunțite, vom găsi încă multe firme ce produc fie medicamente, produse de curățat, șampoane, iaurturi, băuturi alcoolice sau orice altceva, care își diluează produsele pentru a obține un profit mai mare. E calea cea mai simplă, îți zic că-ți vând 1 litru de suc de portocale, dar pun doar 0,75, restul diluez cu apă, încasez banii pe 1 litru, tu ieși în pierdere, eu fac profit. Bineînțeles că nu are nici cea mai mică legătură cu conceptul de business (nu că dacă ai fi Bill Gates, Donald Trump sau Abramovici nu ai fi tras și tu țepe, dar nu DOAR țepe). Evident, poate nu la fel de mult ca cei de la Hexi Pharma și poate nu cu un efect la fel de devastator. Și spun ''poate'' pentru că, da, încă mai cred că întâmplarea (sau poate nu chiar întâmplarea!!!) a făcut să se afle despre H.P. și nu despre altă firmă (da, îmi permit să nu mai cred în niciuna până nu văd rezultatele de laborator). Dar îmi permit să cred că sunt extrem de mulți cei ce recurg la această modalitate de a face profit. Și desigur, ne mai putem întreba, mai mult privind în gol, spre un Demiurg sau vreun scenarist ''DE CE?''.

 Răspunsul e simplu: pentru că se poate! Hai să nu fim ipocriți! România e o țară ce are sub 200 de ani de existență, perioadă prin care a trecut prin 9 Constituții și mai multe regimuri politice. Să nu se înțeleagă că dau vina pe istorie, doar că România e un stat cameleonic, ce niciodată nu a avut timp să se consolideze, s-a mințit pe sine ''lasă că se poate!''. Toți cei ce au făcut legile după care ne ghidăm astăzi, ca și majoritatea oamenilor cu ani de experiență în domenii-cheie, sunt formați și antrenați de regimul comunist. Sigur că ne putem minți că asta nu contează, dar realitatea ne va contrazice. Compar mereu abolirea comunismului și instaurarea democrației în România cu ceea ce îmi place să denumesc fenomenul ''Fram, ursul polar''. Mai exact, crește un urs în captivitate din fragedă pruncie și dă-i mereu pește congelat, indiferent ce face, dacă face sau nu ceva. Apoi, brusc, vino la el într-o zi și zi-i că-i deschizi cușca și că-l lași în libertate, să meargă în habitatul lui natural și să fie liber, să nu mai mănânce pește congelat, ci proaspăt, plus miere, merișoare, zmeură și tot ce va mai pofti el. Dar uită să îi spui că trebuie să LUPTE pentru acele lucruri, nu le va primi de la sine, ca în cușcă. Și apoi, ai și pretenția să știe să se impună în fața celorlalți urși, să știe să vâneze, să supraviețuiască. I se dă libertate în detrimentul predictibilității existențiale fără nici o pregătire prealabilă.

Exact așa a fost în cazul celor ce azi sunt profesioniști în domeniile lor. Crește în război sau anii ce au urmat, fă școli, educă-te, fă copii pe care îi educi la fel cum ai fost și tu educat de sistemul comunist, ei la rândul lor se școlesc, fac copii...și brusc, într-o zi, BUM! o lovitură de stat și gata, am schimbat regimul comunist. Acum hai, voi toți cei care v-ați obișnuit și v-ați educat și copiii în sensul predictibilității existențiale, HAI!, descurcați-vă singuri. Adaugă la asta tupeul nebun al unora de a risca să facă infracțiuni economice și faptul că nu existau legi bine puse la punct și o să avem exact cheia averilor de miliarde de euro făcute în 20 de ani. Și în felul acesta, a apărut apatia socială atât de caracteristică societății românești contemporane.

 Bineînțeles că NU ACUM trebuia să se descopere faptul că Hexi Pharma diluează produsele și că trebuiau să se facă teste de mult. Dar e ideea ''lasă mă, merge și așa'', ''doar nu o face cineva așa ceva'', ''ee, prostii...e bine așa''. Și e în toate domeniile chestia asta. Să fim sinceri cu noi, dacă suntem șoferi de profesie, câți ne asigurăm de fiecare dată că merg frânele bine, că nu suntem obosiți la volan, că o să fim 100% în stare să conducem? Dacă suntem bucătari, câți ne asigurăm că alimentele care ne-au fost aduse sunt 100% sigure pentru a fi gătite? Ca polițiști locali, câți ne asigurăm că nu e un viol în gangul de pe strada pe care patrulăm, nu doar pe stradă? Exact! Toți ne facem vinovați. Aici e greșeala, ''lasă că merge așa''. Asta este structura socială românească în contemporaneitate, corupția oportuniștilor combinată cu apatie și dezinteres, aparențele sunt mai importante decât calitatea activității întreprinse. Nu, nu Condrea e vinovat că a vândut bacili pe băț, ci cei ce au format piața de desfacere pentru el. Nu e la fel de condamnabil cel ce-ți toarnă otravă într-o sticlă de apă, pe cât de vinovat e cel ce bea, fără a se interesa de conținutul sticlei. Și ca dovadă a ceea ce spun, stă faptul că televiziunile și societatea civilă sunt mai interesate de integritatea psihică a nevestei lui Condrea decât de a face teste la toate produsele ce sunt livrate în spitale, plecând de la premisa, absolut imbecilă de altfel, că după scandalul H.P., ceilalți ce recurg la această modalitate de a face profit, se vor speria și vor face pași înapoi.

 Aceasta este definiția corectă a societății civile contemporane românești, o nație de Frami inadaptabili și cu spiritul de autoapărare și conservare complet alterat din perioada dresurii, cuștii și a biciului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu