luni, 18 noiembrie 2013

Complexul Treplev sau a nu educa prin descurajare

Citeam acum ceva vreme un articol pe un site specializat în relaționarea părinte-copil despre una dintre cele mai proaste metode de educație: cea prin descurajare. În mod eronat, unele persoane consideră că evidențiind trăsăturile negative ale persoanei de a cărei instruire se ocupă, vor ajunge să îl motiveze pe acesta să-și învingă acele defectele. Acest lucru însă nu se întâmplă. Ceea ce se întâmplă însă este chiar opusul. Se dezvoltă un complex, pe care eu l-am numit ''Complexul Treplev''.



 Konstantin Treplev este un personaj din opera ''Pescărușul'' a lui Cehov. Acesta era creator de piese experimentale. Mai exact, era un tânăr scriitor ce dorea să creeze un nou gen de piese de teatru, ceva nemaivăzut până atunci. Însă tânărul se lovea mereu de reticența și conservatorismul celor ce asistau la punerile în scenă ale pieselor sale. Unul dintre cei mai duri critici ai săi este tatăl său vitreg, Trigorin, un scriitor de succes. Tânărul ar fi dorit în sinea sa să se afirme și să dobândească faima lui Trigorin, însă nu reușea acest lucru, în ciuda tuturor eforturilor sale. În permanență se simțea în umbra tatălui să vitreg, crezându-se mult mai slab ca acesta, condiție pe care nu o putea accepta. Personajul reușește să își atingă scopul de a ajunge un scriitor faimos după ce părăsește orașul, dar la la întoarcere se sinucide. Frustrarea de a nu îl uimi pe principalul său adversar l-a terminat psihic.
 Acesta este efectul ce se produce în urma neîncrederii arătate copiilor de către părinți, tutori sau profesori. Accentuându-le defectele, făcându-i să vadă că nu ești mulțumit de ei, aceștia ajung să dezvolte ideea că sunt într-o continuă competiție cu ei înșiși pentru a se autodepăși și pentru a ajunge într-o zi să te facă să le fii inferior sau egal. Dar atât timp cât tu continui să le alimentezi ideea că nu au reușit să evolueze, apare acea resemnare, acceptare a inferiorității, drept urmare și o auto stigmatizare.
 Acesta este motivul pentru care mii de copii de pretutindeni ajung să se sinucidă fără motiv. Tot acesta este motivul pentru care mulți bărbați în toată firea, indiferent de statutul social sau material, ajung să consume cantități mari de alcool și să izbucnească în plâns sau nervos, prin ploaia de injurii sau lacrimi să rostească un ''niciodată nu am fost suficient de bun pentru tine/voi/ei''. Din această cauză, multe fete sau femei ajung să aibă o imagine deformată de sine, ajungând să recurgă la metode drastice pentru a-și îndrepta închipuitele defecte.
 Tragedia este că nu doar de la părinți sau profesori se aud aceste vorbe. Ele pot veni și de la angajator, de la cercul de prieteni sau partenerul de viață. Orice persoană de care depinzi emoțional sau financiar, are o influență asupra ta și a respectului tău de sine. Astfel, oameni cu funcții înalte ajung să se sinucidă sau să se rateze, având în minte ideea conform căreia oricât ar munci sunt ''cei mai slabi angajați ai firmei' sau căsnicii de zeci de ani sfârșite prin dezvoltarea schizofreniei unui dintre parteneri, datorită neîncrederii și lipsei de respect arătată de celălalt. Dezamăgitoare poate deveni și atitudinea ostilă arătată de grupul de prieteni, care fie prin compătimiri, fie prin batjocură, au intenția de a te motiva să treci peste o situație tragică, înfundându-te astfel și mai mult în mocirla propriilor idei și complexe.
 Cea mai bună modalitate de a ajuta pe cineva să se îndrepte este realismul. Nicio persoană nu poate avea toate defectele din lume, astfel, în clipa în care se dorește motivarea unei persoane, trebuie să i se sublinieze punctele forte și punctele slabe în egală măsură, însă nu plecându-se de la premisa că ''are prea multe defecte, nu va reuși'', ci de la premisa că ''în ciuda defectelor, calitățile sale s-ar dovedi extrem de utile în rezolvarea acestei situații''. Astfel, persoana în cauză își conștientizează adevăratul potențial și poate depăși mult mai ușor un impas sau poate duce mult mai ușor la bun sfârșit o îndatorire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu